Palác Alhambra je chloubou Granady, připomíná období nadvlády Maurů - Aktuálně o Španělsku | Co se děje ve Španělsku

spanelsko-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Palác Alhambra je chloubou Granady, připomíná období nadvlády Maurů

Starobylé město Granada najdete v jižním Španělsku v oblasti známé jako Andalusie. Z historického hlediska je to místo velice zajímavé, najdete tu spoustu pozůstatků maurské kultury, která oblast Španělska opanovala v devátém století našeho  letopočtu. Maurové byli muslimové původem ze severní Afriky, kteří většinu Pyrenejského poloostrova ovládali několik staletí. Jako poslední se maurské nadvlády zbavila právě Granada, a to v roce 1492. V té samé době se Kryštof Kolumbus vylodil u břehů střední Ameriky.

Slavný palác Alhambra, jehož název v překladu znamená rudý hrad, byl postaven v letech 1284 až 1354, tedy v době, kdy moc Maurů ve Španělsku upadávala. Čím dál víc oblastí se zbavovalo vlády muslimských panovníků a Granada byla v období výstavby Alhambry jedním z posledních maurských území ve Španělsku.

Velkolepou stavbu najdete u jihovýchodních hranic města. Původní stavitelé měli s výstavbou záměry velice prosté a na místě, kde leží dnešní spletitý komplex budov, postavili jedinou mešitu. S postupem času a vršícími se ambicemi panovníků se k původní budově přidávaly další a další stavby, zpravidla čtvercového půdorysu. Právě časté přistavování z Alhambry učinilo stavbu mimořádně zajímavou a členitou. Ještě pozoruhodnější než vnější vzhled paláce jsou interiéry a vnitřní architektura – zejména nápadité chodby a spojnice mezi jednotlivými budovami.

V šestnáctém století byla značná část budov přestavěna v renesančním stylu a téměř veškerá původní, maurská výzdoba a interiéry byly zničeny nebo přetvořeny v křesťanském duchu. I tak si však palác uchoval ducha maurské estetiky a muslimský vliv je zde patrný dodnes.

Historici a zejména milovníci starobylé architektury o Alhambru málem přišli v 19. století, kdy stavba nepadla do oka nejslavnějšímu Francouzovi – Napoleonovi. Tento udatný bojovník byl ve svých dobyvatelských nájezdech nemilosrdný a neváhal ničit vše bez ohledu na historickou hodnotu. Alhambru nesrovnal se zemí mohutný výbuch jenom díky odvážnému činu  raněného Napoleonova vojáka,  který zničení v poslední chvíli zabránil. I díky němu se můžete při návštěvě Granady potěšit prohlídkou krásné Alhambry.


 

 

Call Service Widget

 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje