Město Beana se může pochlubit populární událostí, která je oslavou oliv a olivového oleje - Aktuálně o Španělsku | Co se děje ve Španělsku

spanelsko-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Město Beana se může pochlubit populární událostí, která je oslavou oliv a olivového oleje

Baena je město v Andalusii (jižní Španělsko), které se nachází v provincii Córdoba. Charakteristickým znakem Andalusie je zdejší úrodná půda, která tvoří základ pěstování oliv. Tak, jak si nedovedeme představit italskou kuchyni bez parmazánu, tak je nereálné představit si španělskou kuchyni bez oliv a olivového oleje. A vzhledem k tomu, že je Baena nazývána "hlavním městem oliv" a je jedním z předních světových výrobců olivového oleje, nikoho snad nemůže překvapit, že právě zde se v době od 22. do 28. listopadu 2012 bude konat festival Oliv a olivového oleje, který je mezi místními občany také známý jako Las Jornadas del Olivar y del Aceite.
Festival je oslavou věnovanou olivovým hájům, olivám a olivovému oleji vyrobenému v této oblasti, který je považován za jeden z nejlepších na světě. Španělsko také tvoří 45% světové produkce olivového oleje. Baena je dokonce jedním ze dvou oblastí, která si získala certifikát Denominación de Origen, což znamená "označení původu". Co se týká Evropy, je to jeden z největších festivalů olivového oleje a oliv, který se koná bezprostředně po odběru a zpracování plodin. Události jsou hlučné a zábavné a místní lidé nikdy nezapomenou poděkovat půdě a pozemku za jeho bohatou sklizeň. Jen málo lidí si také uvědomuje, že existují stovky odrůd oliv, od černých až po světle žlutých. Jen vášniví a temperamentní Španělé věří, že olivy jsou rostlinné ústřice a proto s nimi nakládají s láskou a úctou. Festival Oliv a olivového oleje také nabízí mnoho aktivit, které zahrnují výstavy, přednášky, technické semináře, workshopy, ochutnávky olejů, soutěže, stejně jako hudbu a folklór, který je nedílnou součástí této renomované události. Starosta Baena (María Jesús Serrano) prohlásil, že letošní ročník festivalu bude: "slušný, ale strohý", s přihlédnutím k hospodářské situaci a nezaměstnaných lidí ve městě, ale myslí si, že konat by se měl, protože pomáhá udržet místní ekonomiku. A samozřejmě i podporuje extra panenský olivový olej, který tolik znamená pro hospodářství Baena. Zapomenout bychom neměli ani navštívit místní muzeum Museo del Olivar y el Aceite Baena, které se nachází v centru města, a ve kterém se dozvíte více o bohaté historii oliv v této oblasti. 

 

 

Call Service Widget

 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje