Guggenheimovo muzeum v Bilbau je perlou moderní architektury, něco takového jinde neuvidíte - Aktuálně o Španělsku | Co se děje ve Španělsku

spanelsko-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Guggenheimovo muzeum v Bilbau je perlou moderní architektury, něco takového jinde neuvidíte

Přístavní městečko Bilbao, které najdete v severní části Španělska známé jako Baskicko, bylo po dlouhá léta tuctovým baskickým maloměstem, do kterého zabloudil turista pouze omylem. Ospalá atmosféra tradičně rybářského města a dopravního uzlu na řece Nervión nikdy do města návštěvníky nelákala. To se rázem změnilo v toce 1997, kdy na břehu řeky vyrostla pozoruhodná budova Guggenheimova muzea, která je stále považována za jednu z nejzajímavějších staveb moderní architektury.

Ultramoderní budova je postavena z vápence, skla a obrovského množství titanu. Sama stavba působí jako oživlá ilustrace z knih Julese Vernea - do výšky se tyčí rozhlehlé, titanové plochy, které i přes svou mohutnost působí vzletným a vzdušným dojmem. Muzeum z dálky připomíná železnou plachetnici dravě se prodírající neklidným mořem. Při vší úctě k umělecké sbírce muzea se zdá, že pouze díky netypické architektuře se Guggenheimovo muzeum stalo brzy vyhledáváným cílem turistů. Ti se před úžasnou, obří stavbou dokáží dlouhé hodiny podivovat fantazii a odvaze jejího architekta - slavného Franka O. Gehryho.

Gehry je znám svým inovativním přístupem ke konstrukci staveb - aniž by si dopředu nakreslil projekt budovy, vytvořil velký model, z něhož postupně odnímal části a nechával je zvětšovat do konečné velikosti. Muzeum tak bylo postaveno jako obří stavebnice. Až budete cestovat po severu Španělska, nezapoměňte se v Bilbau zastavit - pohled na muzeum i jeho návštěva rozhodně stojí za to.

 

Call Service Widget

 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje