Tradiční selský pokrm hraje hlavní roli na festivalu v Torrox
28. prosinec 2012 17:49
Torrox je oblíbené město na východním konci pobřeží Costa del Sol, v provincii Malaga, v oblasti známé jako Axarquia. Nachází se jen 4 km ve vnitrozemí a stává se v létě oblíbenou turistickou destinací hlavně pro ty, kteří chtějí zůstat ve více tradičním prostředí, ale blízko na pobřeží. Naopak v zimě se stává vyhledávaným místem tisíce návštěvníků, kteří by rádi na vlastní oči viděli svátek, který byl vyhlášen národní turistickou zajímavostí v Andalusii. Ten se zde koná každý rok v druhé polovině měsíce prosince a jeho oficiální název zní: La Fiesta de las Migas en Torrox.
Migas Festival, jak je také znám, vlastně nabízí "drobky" všem obyvatelům a návštěvníkům, kteří přijíždějí do Torrox. Migas (v angličtině znamená "drobky") je totiž tradiční pokrm španělské kuchyně. Původně sloužil jako snídaně, aby byly využity zbytky chleba nebo Tortas z předešlého dne. Dnes je módní Migas podáván nejen k obědu, ale i k večeři v mnoha restauracích v celém Španělsku. Obec tak tímto festivalem vzdává hold nejtypičtějšímu jídlu z jejich kuchyně a zve všechny, kteří se chtějí připojit k oslavám, které nabízejí talíř drobků a sklenku dobrého vína. Proto je na hlavním náměstí připraven obrovský kotel, 2 000 kilo mouky a 500 litrů olivového oleje a společně s malými kousky skopového nebo choriza je vše vařené před dychtivým davem. Každý dostane misku, která se podává zdarma, spolu se sklenkou místního tradičního vína a mnohdy i bramborový salát. Pro lahodnost pokrmu může být také přidána klobása, skopové, šunka, červený pepř, špetka papriky, octa anebo i sázené vejce. Složky Migas se v různých provinciích Španělska liší. Festival během dne oživí také představení lidové hudby a několik kulturních akcí a volnočasových aktivit, jako je například hospodářská soutěž Concurso de Vino del Terreno.