Festival ve Vila de Cruces by mohl Čechy zaujmout, jde v něm totiž především o vepřové klobásy
31. leden 2010 18:04
Možná jste se už někdy setkali s pokrmem zvaným chorizo, tepelně upravenou klobásou z vepřového masa, typickou pro gastronomii Španělska a Portugalska. Festival ve španělském městečku Vila de Cruces na severovýchodě provincie Pontevedra je zasvěcen právě tomuto legendárnímu masnému výrobku. Podle pověsti totiž chorizo pochází právě odtud a místní jsou na to náležitě pyšní. Festival ve Vila de Cruces je nejslavnější festivalovou poctou tomuto regionálnímu pokrmu.
Slavnost proběhne v prvních dnech měsíce února, časově odpovídá křesťanským svátkům, které předcházejí velikonocím. V ulicích města vyrostou desítky stánků s chorizem a dalšími masnými výrobky. Zákazníci si budou moci sami říct, jakou směs masa si přejí do klobásy dát, a samozřejmě si nakoupí i na doma.