Barcelona oslavuje Den Katalánska, připomíná si National Day of Catalonia - Aktuálně o Španělsku | Co se děje ve Španělsku

spanelsko-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Barcelona oslavuje Den Katalánska, připomíná si National Day of Catalonia

Pro Katalánsko, jedno ze 17-ti autonomních společenství Španělska (druhé nejlidnatější společenství), jehož metropolí je velkoměsto Barcelona, datum 11. září neznamená problém a nemá absolutně nic společného s teroristickými útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku. Naopak, 11. září je dnem uznání, který sedí hluboko v srdcích Katalánců a sahá až do roku 1714, kdy katalánské síly padly po čtrnácti měsících obléhání Barcelony během závěrečné fáze o dědictví španělské války. Tento den se tato historická událost slaví jako National Day of Catalonia (La Diada Nacional de Catalunya) a je to národní den Katalánska.
V Barceloně se koná mnoho událostí, občané vycházejí do ulic a zavěšují katalánskou vlajku, tzv. senyeru
nebo esteladu. Zpívají katalánskou hymnu (Els Segadors), která byla vyhlášena jako oficiální národní hymna regionu katalánského v Parlamentu roku 1993. Den je také plný činností týkající se politiky a hrdosti. Tradičně hlavy různých politických stran, jakož i místními obyvatelé, se shromáždí u pomníku Rafaela Casanovy, kde kladou věnce a květiny, na počest jeho role v obležení Barcelony během války. Pořádají se schůze a setkání, na kterých se vzdává hold vojákům, kteří bránili město, konají se různé politické demonstrace, prezentují se různé politické soukromé strany. Po celý den pro tisíce obyvatel hrají v parku Parc de la Ciutadella místní kapely, v ulicích se objevují nejen umělci, ale i pouliční prodavači. Na místní promenádě Passeig de Lluís Companys (severně od parku) se vždy organizuje velká "sit-down" večeře určená pro celou rodinu, na které vystupují speciálně hostující řečníci a probíhají hudební vystoupení. Co se týká veřejného života, mnoho podniků a organizací je tento den v Katalánsku zavřeno, ale ne v jiných částech Španělska. Mnoho obchodů je také zavřeno, ale někteří pekaři a obchody s potravinami mohou zůstat otevřeny. 

 

 

Call Service Widget

 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje